A  szálláskeresés mindig központi kérdés, mert a hely, ami pár hónap alatt otthonunkká válik, nagyban meghatározza az adott országról kialakult képet. A turizmus miatt Balin szerencsére ezernyi alternatívából lehet választani, de a különböző részek egész más képet mutatnak. Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat, hogy könnyebb legyen választani.

Bali-Map-2-800x700

Balin az élet nagy része a sziget déli részén zajlik. Számos település egymásba ér, mégis egész nagyok a távolságok. Én az egyetem miatt Jimbaramban lakok, ami elég nyugis és zöld környék. Nem alakult ki bulinegyed, ezért a külföldiek között nem olyan népszerű, a legtöbb szállás is teljesen megfizethető. Kevesebb a nyugati étterem, több a helyi, itt tényleg Indonéziában érzi magát az ember. Itt bérlek egy szobát egy balinéz villában saját fürdőszobával, ami körülbelül pont annyiba kerül, mint egy budapesti albérlet. A nyugalomnak persze ára van, az aktív szociális élet színtere egy kicsit távol esik. Coworking spacekben sem bővelkedik a környék. A kedvenc kávézóm is 5-kor bezár, ahol csendesen lehet dolgozni.

Jimbarantól délre már csak Uluwatu van, ahol a sziget legszebb partszakaszai találhatók, ezért tartom ideális választásnak Jimbarant. Közelebb esik a frekventáltabb helyekhez, mint a sziget délebbi részei. Uluwatu maga a paradicsom. A zöld lankák között egymást követik a csodálatosabbnál csodálatosabb partok. Mindez csak 20 percre tőlem. Uluwatu maga a nyugalom szigete, de nomádokkal nem igazán találkozni.

Denpasar, a főváros már egészen más. A közlekedés maga felér egy kultúrsokkal, nem is említve, hogy szinte alig van külföldi, az is maximum csak eltévedt. Rendkívül zsúfolt és számomra nem is igazán élhető. Az első néhány napot  ott töltöttem és komoly gondot okozott, hogy a belvárosban egy olyan szupermarketet találjak, ahol valami felismerhetőt találjak reggelire. Végül feladtam a keresést és alkalmazkodtam a helyi szokásokhoz, mi szerint rizst rizzsel kell enni napszaktól függetlenül.

Kuta a turisták fellegvára. Szintén elég zsúfolt, nyugati szolgáltatások nyugati árakon. A hangulatát leginkább egy nyári fesztiválhoz tudnám hasonlítani. Inkább szórakozásra, mint munkára ideális. A Canggu-Seminyak-Kerobokan hármas leginkább olyan, mint egy mini Ausztália, ahogy a nyugati éttermek és a szörf boltok felváltva követik egymást. Sok ausztrál jön ide, mivel a megélhetés sokkal alacsonyabb. Canggu főutcáján végigsétálni olyan, mintha egy indonéz fűszerezésű ausztál utcán sétálnánk végig és nem fordítva. A nomádok egyik kedvenc célpontja ez a környék. Sok coworking space, ideális körülmények és nyugati igényeknek megfelelő szállások ezreiből lehet válogatni. Az albérletek a jimbarani viszonyokhoz képest kétszeres, háromszoros áron kezdődnek, de jelentősen több szolgáltatással, medencés, nyugati stílusú villákban.

Ubud még népszerű nomád célpont a sziget közepén, a kiöregedett jógik lelőhelye. Az egy négyzetkilométerre eső jógastúdiók száma megegyezik a sarki kocsmák sűrűségével a kis magyar falvakban. Vegánok és rizsföldek minden mennyiségben. A tengerpart azonban elég messze esik, ezért a sziget legjobb medencéi kétség kívül itt vannak. Az árak Seminyakhoz hasonlóan alakulnak, de rengeteg program van itt a nomádoknak, ahol érdekes emberekkel lehet találkozni. A nomád programokba való befektetés megéri, mert nagyon összetartó csapatok alakulnak ki.

Ha eldöntöttük, hogy hol is szeretnénk hétköznapjainkat tölteni, akkor jöhet a szálláskeresés. Vannak persze ügynökségek, de a legolcsóbb ajánlatokat a tematikus Facebook csoportokban találjuk, például ebben. Minden városnak van saját csoportja, ahová rendszerint egy kis kérdőív kitöltésével lehet bekerülni. A helyiek ide feltöltik ajánlataikat és maximum pár napon belül biztosan találunk szállást.