Barcelona sokak szívébe belopta magát a bájos utcáival, méltán híres épületeivel, a várost átjáró mozgalmas életstílussal, napfényes strandjaival, és persze a megszámlálhatatlan étteremmel és bárral amik egytől egyig tele vannak minden éjszaka.

Én pontosan ezekbe a dolgokba szerettem bele, amikor egy pár éve meglátogattam egy itteni barátom. Ezek után nem volt nehéz döntés, hogy Dániából ideköltözzek.

 

Persze ez nem volt zökkenőmentes, Spanyolország nem a sima és átlátható adminisztrációról híres. Itt leírok pár akadályt, amikkel meg kellett küzdenem:

  • Lakhatás, papírmunka: ahhoz, hogy be legyél regisztrálva, el kell menni egy hivatalba, és egy ki kell tölteni egy formanyomtatványt, hogy ideköltöztél, van munkád stb. Ezután megkapod a NIE azonosítót, ez a személyi igazolvány számhoz hasonló, és majd minden hivatalos dokumentumnál kérik, úgyhogy megkerülhetetlen. Viszont a rendszer nem tökéletes, és csak időponttal lehet ügyeket intézni, amiket hamar lefoglalnak a jelentkezők, úgyhogy van, hogy hónapokig kell várni. A megoldás lehet egy ügynök felbérlése, aki segít ebben és a többi papírmunkában, ami Spanyol nyelvtudás nélkül különösen hasznos lehet, de itt jön a második probléma:
  • A Spanyol könyvelők/tanácsadók úgy kezelnek, mintha Te ott éltél volna egész életedben, ismernéd a kultúrát, a szokásokat. Ha jelzed nekik, hogy nem értesz Spanyolul, ők akkor is elküldenek Spanyol űrlapokkal a Spanyol hivatalba, remélve, hogy ott majd csak feltalálod magad. Egyáltalán nem követik az északon megszokott pontosságot, viszont ezzel akár anyagi hátrányba is kerülhetsz. Sajnos nem egy ügyintézőről beszélek, sok digitális nomádtól kérdeztem, hogy tudnak-e ajánlani megbízhatóbbat, de mindenki hasonló problémákba futott bele.

  • Lakhatás – a helyiek szerint nagyon drága, gyakoriak a tüntetések a belvárosban, hogy a turisták és külföldiek miatt a helyieknek a belváros megfizethetetlen. (itt jegyezném meg, hogy Barcelonában folyton tüntetnek valamiért: a metróvezetők, a Burger King dolgozók, Spanyol rendőrök, Katalán rendőrök, függetlenség pártiak, egység pártiak. Ezek mindig békés tüntetések, és sokszor nem lehet tudni, hogy épp utcafesztivál zajlik-e, vagy csak valamilyen megmozdulás).
    Albérletekből szerencsére van bőven, viszont a legtöbb ügynökség a kaució mellett elkér egy havi adminisztrációs díjat is, ami sajnos nem jár vissza.
  • A legtöbb telefonszolgáltató nem köt előfizetéses szerződést frissen ideköltözött emberekkel (és a friss akár fél évet is jelenthet). Feltöltős SIM kártyát venni gyerekjáték, de ha több adatot szeretnél használni (vagy a lakásba is be szeretnéd vezetni az internetet), akkor nem biztos, hogy a legolcsóbb ajánlatot választhatod, hanem azt, amelyik szolgáltató szóba áll veled.

De ezeken a problémákon túllendülve mutatkozik meg Barcelona igazi arca, az okok amiért minden digitális nomádnak ki kéne próbálnia:

A város tele van közösségi irodákkal, és ezek dugig vannak fiatalos, lendületes emberekkel. A legtöbb iroda hivatalos nyelve az angol, van ami tetőterasszal néz a Sagrada Familiára, van üvegfalú coworking a kikötő kellős közepén. Még egy magyar irodából is dolgozhattok, ahol modern alkotások díszítik a falakat. Ezek a helyek rengeteg programot nyújtanak a munkavégzés mellett, és Barcelona amúgy is tele van networking eseményekkel. A digitális nomád kifejezés is egyre ismertebb, sokan jönnek csak egy pár hónapra.

A város dugig van éttermekkel, kávézókkal és bárokkal. A helyiek büszkék nyitottságukra, millió kultúra keveredik, de a turistákkal szemben kialakult egy enyhe ellenérzet (ami nem csoda, a várost 8 hónapon keresztül megfojtja a turizmus, a belvárosban lehetetlen mozogni, a híres épületeket pedig télen szoktuk meglátogatni, amikor nem kell órákig sorokban állni belépéshez).

A nyelvtudás vegyes: a nagyon fiatal barcelonaiak jól tudnak angolul, de ez az arány egyre rosszabb az idősebbek között, vagy a város peremkerületeiben. De ez az az ország, ahol a nyelvi akadály nem okoz problémát, a spanyolok nem szívbajosak ha mutogatva kell megértetniük magukat, vagy esetleg Google Translate segítségével. És az alap Spanyol fogalmakat hetek alatt meg lehet tanulni, a csapból is latin zenék szólnak, úgyhogy mindenki rendelkezik egy adag tudat alatti szókinccsel ????

A város strandjai – csakúgy, mint a sétáló utcák – tömve vannak emberekkel, de a tömegközlekedés kiváló (nem pontos, de jól lefedi az egész várost), és könnyű eljutni a közeli tengerparti városkákba, amik bájos mediterrán hangulattal várják a turistákat.

Digitális nomádként fontos az utazás, szerencsére Barcelona repteréről bárhova könnyen el lehet jutni, Spanyol területekre pedig szinte fillérekért: Tenerife, Ibiza, Mallorca, Malaga néha olcsóbban kijön, mint a reptéri taxi ára).

A legjobb dolog a városban mégis a nemzetközi közösség. Rengetegen jönnek ide tanulni, dolgozni, élvezni az életet, a világ minden tájáról. Az itt töltött idő alatt lettek barátaim Latin- és Észak Amerikából, Dél-Afrikából, Ausztráliából, Európa szinte minden pontjáról. Ezek a baráti társaságok jól összetartanak, mindig találni valakit egy vacsorára, társasozáshoz, mély beszélgetéshez egy kézműves sörözőben vagy koktélozáshoz a tengerparti bárok egyikében.

Csak egy dologra kell vigyáznia minden digitális nomádnak: aki egyszer Barcelonába jön, nagy eséllyel itt is marad ☺️